14 juni herdenken we

Op deze dag staan we stil bij alle offers die Egmond aan Zee heeft gedaan tijdens de visserij

19.00 - 21.00 uur Vissersmonument en kerk
Kranslegging, Herdenking

Herdenkingsdienst

Kranslegging, Herdenking

Het thema van dit jaar is KNRM 200 jaar

We beginnen met een kranslegging bij het vissersmonument en daarna volgt vanaf 19.30 uur een bijeenkomst in de oud Katholieke kerk. Schoolkinderen lezen gedichten voor en de Zaalneelden zingen liederen in de kerk.

 

Zaterdag 15 juni

De visserijdag is een volle dag gezellig vermaak voor jong en oud. Zowel educatief als culinair een topdag!

10.00 - 16.00 uur bij het maritiem centrum
Oude verhalen bij de Pinck

De Pinck

Oude verhalen bij de Pinck

Bij goed weer staat de Pinck op het strand en je kunt er mee op de foto. Ook vertellen we verhalen over de historie en de visserij in Derp

10.00 - 15.00 uur Maritiem centrum
Muziek, ambachten, eten

Nautisch centrum

Muziek, ambachten, eten

Het nautisch centrum toveren we om tot een pop-up openlucht museum. Je kunt de hele dag in gesprek met de redders van de KNRM en alles vragen wat je wilt weten over de KNRM en het vrijwillige reddingswerk. In en rond het KNRM gebouw vertellen de reddingsvrijwilligers de hele dag ‘sterke’ verhalen over hun reddingswerk de afgelopen 200 jaar.

10.00 - 17.00 uur post strand
Open dag, strand

Reddingsbrigade

Open dag, strand

Benieuwd wat de reddingsbrigade doet? Loop binnen bij de post van de reddingsbrigade op het strand. De jongens en meiden van het strand nemen je mee en laten zien hoe hun stranddag er uit ziet.

10.00 - 17.00 uur Maritiem centrum
Gejut, kinderen, activiteiten

kinderactiviteiten

Gejut, kinderen, activiteiten

Theatrale figuren in sprookjesachtige kostuums ontvangen je voor één van de gratis activiteiten op het Nijntjeplein. Er is een knutselhoek waar kinderen hun creativiteit kunnen botvieren met zwerfafval. In de piratenboot kun je een stoere ‘zee-tattoo’ laten zetten. Een anker, haai, zeemeermin of kanonnen. Alles is mogelijk. Daarnaast zijn er grote pannen vol magisch jutterssop waar je megagrote zeepbellen mee kunt blazen. Het hoogtepunt is misschien wel het mega-vis magneet aquarium. Met een enorme vishengel kun je samen met Jan de visserman gaan vissen. Elke keer weer een verrassing wat je vangt; soms plastic soep of troep…soms zelf snoep. Maar kijk uit dat je niet te veel lawaai maakt want dan worden ‘de kraken’ wakker en dan zwaait er wat want… hij spuit je nat!

10.00 - 13.00 uur bij het maritiem centrum
Gjalt, visnet, activiteiten

Korren

Gjalt, visnet, activiteiten

Ga mee op excursie met Gjalt. Korvissen is een bijzondere ervaring, leer op een leuke en grappige manier wat er voor dieren leven aan de kust en in de Noordzee!

10.00 - 12.00 uur bij het maritiem centrum
Spelletjes, gezin

Oud-Hollandse spelletjes

Spelletjes, gezin

Tussen 10.00 uur en 12.00 uur organiseren we bij het maritiem centrum oer-Hollandse spelletjes. zaklopen tot sjoelen, koekhappen, ringwerpen en het legendarische spijkerpoepen, er staat een hele ochtend vol plezier en vertier op het programma voor het hele gezin.

10.30 - 12.30 uur maritiem centrum
Muziek, gezelligheid, historie

Optreden Zaalneelden

Muziek, gezelligheid, historie

In de loods van de Pinck is er om 10.30 uur een optreden van shantykoor de Zaalneelden en de hele dag kun je bij Het Nautisch centrum verschillende ambachten zien.

11.15 - 11.45 uur maritiem centrum
Muziek, gezelligheid, historie

Menno Twisk

Muziek, gezelligheid, historie

Menno zingt enkele  covers en eigen Nederlandstalige liedjes  over strand, zee en duinen en begeleidt zichzelf daarbij met zijn gitaar.

‘’Heimwee, met een vleugje nostalgie, naar het derp aan zee.’’

11.00 - 17.00 uur Museum Egmond
Museum Egmond

Open dag museum Egmond

Museum Egmond

Tentoonstelling redders op zee. 200 jaar KNRM. Daarnaast staat er in het Museum van Egmond de oude roeireddingboot en is een presentatie over strandingen van schepen voor Egmond. Bovendien is er afgelopen jaar een authentiek vissershuisje met een binnenplaatsje en een schuurtje gemaakt. een levend schilderij!

12.00 - 16.00 uur Loods van de Pinck
Met elkaar vis eten

Vis bakken

Met elkaar vis eten

Visclub bij nacht en ontij bakt vis bij het Nautisch centrum.

13.00 - 18.00 uur Pompplein podium
Cultuur, drankje en muziek

Pompplein podium

Cultuur, drankje en muziek

Op het Pompplein podium staan verschillende optredens geprogrammeerd. Tussen 13.00 uur en 18.00 uur treden hier koren op. Is er een modeshow met de kledendrachtgroep uit Zandvoort en rond 16.00 uur goede muziek voor een gezellige borrel.
Programma
13.30 Demonstratie klederdrachtgroep Zandvoort
14.00 Nortada shantykoor IJmuiden
14.30 shantykoor de Zaalneelden
15.00 Nortada shantykoor IJmuiden
15.30 shantykoor de Zaalneelden
16.00 Gerrit Gravemaker en William Wijker
16.30 Live muziek van Jeroen

Redders op zee wandeling
Wandeling & historie

Redders op zee wandeling met een gids

Wandeling & historie

Doe mee met deze wandeling met een gids. Deze wandelroute door Egmond aan Zee dompelt je onder in het Egmondse reddingswezen. In het KNRM reddingstation zie je de moderne reddingboot klaar staan om in actie te komen, maar je ontdekt ook hoe de roeiredders van vroeger werkten. Een wandeltocht langs de verborgen plekjes van Egmond aan Zee. Naar mooie uitzichtpunten, sculpturen met een verhaal en natuurlijk: Jaepie-Jaepie! Deelname is gratis en start om 14.00 uur bij de vuurtoren. Aanmelden via info@bizegmondaanzee.nl

17.00 uur Dinnershow Bruutt
Muziek & lekker eten

Dinnershow Kees Plat & Sonja

Muziek & lekker eten

Kees Plat zanger/gitarist van de Tribute to the Catsband en Stampvast ( Volendam) en Sonja Onderstal allround zangeres vormen vanaf 1 Februari 2020 een nieuw duo in Nederland onder de naam Kees en Sonja.

18.00 - 22.00 uur Diverse restaurants
Eten, drinken & mossels

Vis, mossel en oesteravond

Eten, drinken & mossels

Verschillende restaurants serveren extra visgerechten tijdens de visserijdag.